U kent vast wel de kreet: “Verwen jezelf met een paar nieuwe voeten”. Deze slogan is o.a. door het HBA opgesteld om de aandacht op de pedicures/voetverzorgers te vestigen. En dat mag ook wel. Want een goede voetverzorging is voor iedereen belangrijk. Niet alleen voor bejaarde mensen of diegenen die “last” hebben van de voeten zoals een likdoorn, eeltplekken, kalknagels, ingroeiende nagel of andere vervelende kwaaltjes. Nee, een goede voetverzorging is voor man en vrouw, jong en oud, groot en klein, kortom voor echt iedereen. Dus ook voor U! En wat is dat dan, voetverzorging?
Om te beginnen betekent de naam “voetverzorger” of “pedicure” hetzelfde. Vroeger heette iedereen pedicure. Daarna is er het een en ander veranderd, ook qua opleiding en certificatie en er is ook een voorstel gedaan voor een nieuwe naam. Officieel heet het nu dus “voetverzorger”. Maar er zit totaal geen verschil in. Wel wordt er tegenwoordig veel aan cosmetische voetverzorging gedaan, ook door schoonheidsspecialisten. Daardoor denkt men vaak dat “voetverzorging” cosmetisch is en “pedicure” meer een behandeling is voor “probleemvoeten” of mensen met klachten. Dit is echter niet het geval.
Een complete voetverzorging begint, met een nieuwe klant, altijd met een uitgebreid anamnese, of voetonderzoek. Hierin worden eerst wat administratieve handelingen verricht die de pedicure moet weten om een goed behandelplan op te stellen. Vervolgens wordt er goed naar de voeten gekeken en alle dingen genoteerd. Ook als de voeten geen onregelmatigheden hebben wordt dat genoteerd. Soms kunnen er ook, of anders in een later stadium, blauwdrukken gemaakt worden van de voeten. Hierbij worden afdrukken gemaakt van de voeten in een dynamische (tijdens het lopen) en in een statische (tijdens het stilstaan) toestand. Na dit uitgebreid onderzoek volgt de behandeling. Als eerste worden de voeten ivm hygiëne goed gedesinfecteerd met alcohol 70%. Vervolgens worden de nagels verzorgd. Dit gebeurd, indien nodig, door het dunfrezen van de verdikte nagelplaat. Daarna worden de nagelwallen schoongemaakt, de nagels op de juiste wijze geknipt en vervolgens gepolijst. De volgende stap is het verwijderen van eelt en/of likdoorns op of tussen de tenen en onder de voet. Ook hierbij worden alle oneffenheden weer gepolijst. Aan het eind van de behandeling worden de voeten gemasseerd of ingecrèmed met een crème die voor dat huidtype geschikt is. Wanneer u vervolgens van de stoel afstapt, voelen uw voeten weer als nieuw!